Android işletim sistemi ile yaklaşık 350 milyon cihazda hakimiyeti bulunan Google, bununla birlikte istisnalar hariç hiçbirini kendi üzerinden satışa sunmadı. Nexus One ile yaşanan perakende başarısızlığı sonrasında operatörler ve perakendeciler tarafından Android cihazların satışına devam edildi.
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre satış yapan kanalların işletim sistemine kendi uygulamalarını kurması ve kilit uygulamalarda değişiklikler yapması Google’ın pek hoşuna gitmiyor. Bu da firmayı kendi sitesi üzerinden satış yapma konusunda hırslandırıyor.
Google ilk kez geçen ay Galaxy Nexus modelini Play mağazası üzerinden SIM kilitsiz satmaya başlamıştı. Bu girişim planın ilk aşaması.
Daha önce referans bir cihaz tanıtarak sonrasında işletim sistemi kodlarını üreticilere dağıtan Google,yeni cihazında erken sürüm kodlarını tanıtımdan önce üreticilere göndermeyi planlıyor.
Ayrıca tek bir cihaz lansmanı yerine 5 farklı Android 5.0 cihazı tanıtılacak ve bunlar Google Play mağazası üzerinden doğrudan müşteriye ulaşacak. Hepsinin de Nexus türevi isimler alabileceği belirtiliyor.
Konuya yakın kaynaklar, tek cihazlı lansmanların diğer üreticiler üzerinde hayal kırıklığı yarattığını ifade ediyor. Zaten Motorola hamlesi ile iyice tedirgin olan firmaların Tizen ve B2G gibi alternatif işletim sistemlerine yönelebileceği öngörülüyor.
Google, Play mağazası ile ABD, Avrupa ve Asya’da dağıtım kanalları oluşturmayı planlıyor. Android 5.0 lansmanı sonrası piyasaya çıkacak tablet ve akıllı telefonlar da bu kanallar üzerinden, ayrıca da bazı perakendeciler üzerinden müşteriye sunulacak.
Ancak özellikle ABD’de müşterinin ürünü deneyerek alma alışkanlığı ve operatörlerin aylık avantajlı ödemelerle modelleri sunuyor olması Google’ın planı önündeki engellerden sadece birkaçı. Buna Nexus One satışındaki teknik destek ve dağıtımdaki aksaklıkları da eklemek gerekiyor. Kontratsız satılan bir model kontratlı satılan bir modelin neredeyse iki katı ve buna operatör tarifesi dahil değil. Bu da müşteriyi korkutmaya yetiyor.
Ayrıca operatörlerin sattıkları Android cihazlara geç güncelleme göndermesi ve güncelleme içinde bazı reklamvari uygulamaların ön yüklü olarak sunulması da Google’ı teşvik eden diğer bir faktör. Bu şekilde güncellemelerin birkaç ay daha erkene alınması mümkün olabilir.
Google doğrudan satışlarla yüzde 10-15 arasında işletim karını artırmayı da bekliyor.
Kaynak:DH